Biografie

Rik Felderhof - televisiepersoonlijkheid en schrijver - woont op het Caribisch eiland Bonaire. Je kunt de (bijna) zeventigjarige auteur dagelijks tegenkomen op zijn blauwe damesfiets, kalm pedalerend naar het dorp waar hij bij Karel’s pier of Luciano’s een cappuccino drinkt. Altijd in gezelschap van zijn zwarte Moleskine boekje waarin hij aantekeningen maakt, gedachten noteert of een palmboom tekent.

Onder het pseudoniem Ravelli schreef hij 'De Vliegenvanger' trilogie,  een bestseller die ook in het Italiaans en Engels is vertaald. Daarnaast publiceerde hij meerdere boeken onder zijn eigen naam, waarvan 'Reisgids voor levensgenieters,' die hij samen met jeugdvriend Hans Melissen schreef, de meest recente publicatie is. In de loop van 2018 verschijnt de 'Ravelli Route', een reisjournaal naar aanleiding van locaties en fragmenten uit de Ravelli romans.

Reindert Maarten Paul Felderhof wordt op 10 juli 1948 geboren in Amsterdam.
Hij was twintig jaar getrouwd en heeft samen met zijn ex-vrouw twee kinderen.

Jeugd en Radio
Zijn jeugd bracht hij door in het Gooi, waar hij het Christelijk Lyceum bezocht.
Na de middelbare school volgde hij een commerciële opleiding bij Philips (MBLE) in Brussel.
Daarna volgde de militaire dienst en een onverwachte wending in de richting van de radio, waar hij bij de NCRV eerst omroeper en later programmamaker werd. Hij volgde meerdere opleidingen aan de media-academie en bij de BBC in Londen.

Televisie
Tussen 1990 en 2010 was hij als eindredacteur, regisseur en presentator verbonden aan de televisie waar zijn meest bekende programma’s 'De Stoel' en 'Villa Felderhof' meerdere malen werden bekroond met in 1998 de hoogste waardering; De Gouden Televizier Ring.

In 2015 maakte hij nog het televisieprogramma Felderhof Overzee, een serie uitzendingen waarin de presentator op de eilanden Curacao en Bonaire terugblikt op reportages en interviews die hij in de loop der jaren op de Antillen heeft gemaakt.

Officier
Felderhof werd benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau – mede vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid met als meest opvallende functie: ambassadeur van de stichting Karibu, waarvoor hij zich al ruim twintig jaar actief inzet. De Stichting zet zich in voor de allerarmsten in meerdere Afrikaanse landen, waardoor honderden kinderen en hun ouders een kans op een betere toekomst wordt geboden. Een weeshuis, scholen, werkplaatsen en huisjes worden gebouwd, meubels, koeien en kippen aangeschaft. De stichting Karibu pakt zaken doortastend aan.
In 1998 werd hij ereburger - Citoyen d’honneur - van St. Tropez en in februari 2018 werd hij beloond voor zijn promotie van Bonaire met een ambassadeurschap. 

Magazine
Van 2008 tot 2011 bestaat ‘Felderhof’ ook als tijdschrift. Een kleurrijk magazine met veel aandacht voor reizen en human interest. Het tijdschrift viel twee keer in de prijzen.

Acteur
Felderhof speelde meerdere rollen in hoorspelen, speelde een ijverige politie-agent in de jeugdfilm ‘Oom Ferdinand’ en vervulde de rol van karatemeester Shifu in de 'Kungfu Panda' films 1, 2 en 3.

Column
Voor het Magazine ‘Oog voor Afrika’ schrijft Felderhof columns over zijn belevenissen in Tanzania, waar hij sinds 2005 een eigen huis heeft met uitzicht op de Kilimanjaro. Zijn reisverhalen worden gepubliceerd in diverse bladen.

Wonen en reizen
Felderhof woont op het Caribische eiland Bonaire. Daarnaast, zeker tijdens het schrijven, reist hij door Tanzania met als uitvalsbasis het huis in Moivaru. In het voorjaar is hij meestal een aantal weken in Frankrijk en Italië waar hij de laatste jaren op verzoek van de ANWB zijn licht laat schijnen over tradities, lokale markten, middeleeuwse relais met zelfgemaakte jam, abdijen met rozentuinen, begraafplaatsen en kaasboerderijen.
In 2017 en 2018 trekt hij door Italië waar hij zich laat inspireren door oude verhalen en bijzondere gebeurtenissen die onder zijn pen promoveren tot anekdotes, sprookjesachtige vertellingen die zijn opgenomen in de ‘Ravelli Route’. 

Huis ter Duin
In Nederland logeert Felderhof meestal in Grand Hotel Huis ter Duin waar op de elfde verdieping een penthouse zijn naam draagt. De Felderhof suite heeft een west wing en een east wing. Twee gespiegelde appartementen met een adembenemend uitzicht.
Presidenten en filmsterren kropen tussen de lakens in deze vermaarde suites in Noordwijk aan Zee.

TV Show
Een mooi en openhartig portret van Rik Felderhof is de uitzending van de TV Show van 23 november 2017.
De uitzending is terug te zien via deze link.

 
 
 

Foto's